baner-stefanova1 banner-stefanova2 banner b02 b03 b04 b05 b06 b01b

Vyhlásenie SSS k Brestovskej jaskyni

logoValné zhromaždenie Slovenskej speleologickej spoločnosti (SSS) ako najvyšší orgán odborného občianskeho združenia, ktoré zastupuje bezmála 1000 speleológov v 51 oblastných skupinách a kluboch z celého Slovenska, vyjadruje vážne znepokojenie nad udalosťami v súvislosti so sprístupnením a prevádzkovaním Národnej prírodnej pamiatky Brestovská jaskyňa. Podporujeme platné rozhodnutie Okresného úradu životného prostredia v Žiline s pôsobnosťou kraja, týkajúce sa sprístupnenia a prevádzkovania Brestovskej jaskyne Štátnou ochranou prírody SR – Správou slovenských jaskýň, ku ktorému SSS vydala v zmysle Zákona o ochrane prírody a krajiny v roku 2015 súhlasné stanovisko výhradne pre tento subjekt.

Z médií sme sa dozvedeli, že prevádzkovanie jaskyne bolo nájomnou zmluvou zverené subjektu, ktorého činnosť podľa našich vedomostí nemá žiadny súvis so speleologickými aktivitami a prevádzkovaním jaskýň.

Slovenská speleologická spoločnosť, ktorá je zakladajúcim členom Medzinárodnej speleologickej únie a členom Európskej speleologickej federácie, má viac ako 70-ročné skúsenosti s objavovaním, skúmaním, dokumentovaním, sprístupňovaním a ochranou slovenských jaskýň. Členovia SSS prevádzkujú viacero sprístupnených jaskýň, v ktorých dlhodobo pôsobia, vykonávajú prieskum a do sprístupnenia investovali nemalé vlastné prostriedky. Pritom na sprístupnenie Brestovskej jaskyne boli použité prostriedky z verejných zdrojov vo výške presahujúcej 90 000 eur.

Veríme, že kompetentné orgány sa budú problémom Brestovskej jaskyne zodpovedne zaoberať a pri svojom rozhodovaní vezmú do úvahy aj naše stanovisko.

Delegáti Valného zhromaždenia SSS

You have no rights to post comments, please login.
Nemáš prváva na vloženie komentára, pre komentovanie je potrebné prihlásiť sa.