Speleomíting 1999

Speleomíting sa konal dňa 10. apríla 1999 v Dome kultúry vo Svite. Toto podtatranské mesto sa po ôsmy krát stalo mestom jaskyniarov. V Dome kultúry sa stretlo takmer 150 speleológov. Je to stretnutie priateľov z celého Slovenska, preto je neformálnejšie, v príjemnej, kamarátskej atmosfére. Tento ročník sa niesol v duchu 50. výročia  vzniku SSS.

    V štrnástich  prednáškach  sa jaskyniari prezentovali svojimi  výsledkami  speleologického prieskumu a výskumu na Slovensku i v zahraničí, s novými možnosťami zameriavania jaskýň, počítačovým zobrazovaním jaskýň, či použitím georadaru pri prieskume. Aj keď prednášok bolo menej ako zvyčajne, ostalo viac času  na diskusie k prednáškam, čo sa ukázalo ako veľmi užitočné. Prednášky sú pestré, z rôznych oblastí speleológie, ktoré  určite rozšíria naše poznatky.

     Sen o veľkom plátne sa nám konečne splnil a videofilmi, či diapozitívy sme už mohli vidieť na veľkom kinoplátne. Do budúcnosti je prisľúbené aj kvalitné veľkoplošné video. Teraz je už len na Vás, aby bolo čo premietať a aby kvalita prednášok, diapozitívov a videofilmov bola taká, že reštaurácia oproti ostane takmer prázdna, lebo nikto si nebude chcieť dať újsť žiadnu prednášku . Panelová výstava vo vestibule  sa skladala z mapovej a fotografickej dokumentácie, i zo speleoumenia. Je taktiež veľmi populárna, veď možno na nej vidieť výsledky práce jednotlivých skupín. Snáď bude potrebné nájsť na výstavu vhodnejšiu, väčšiu, svetlejšiu, miestnosť, lebo máp, fotografií i obrazov  pribúda. Sústavným nedostatkom na adresu Vás – jaskyniarov je oneskorené prihlásenie prednášok, ktoré spôsobuje hlavne mne veľa starosti a zbytočného chaosu. Preto Vás prosím o väčšiu disciplinovanosť a pochopenie . Prednášky nahláste aspoň pár dni dopredu, aby bolo možné zostaviť program pred Speleomítingom.

     Tohtoročný Speleomíting však zatienila nečakaná, smutná správa o smrti  nášho známeho jaskyniara Petra Hipmana. Sú ľudia, a takým bol aj Peter, ktorí  sa stanú legendou ešte za svojho života. Mali sme pocit, že ich sila, húževnatosť je taká veľká, že ich nemôže zdolať nič. Žiaľ, nie je to tak. Preto to bol pre nás všetkých čo sme ho poznali šok. A tak sa stalo, že nielen ženy, ale aj tvrdí chlapi  – jaskyniari plakali v závere Speleomítingu, keď sme sa správu dozvedeli. Bol to práve Peter, ktorý nás poháňal, aby sme zvyšovali úroveň Speleomítingu a neuspokojovali sa s priemernosťou. Smutne skončilo  tohtoročné stretnutie vo Svite. Uctili sme si jeho pamiatku a navždy nám ostane v našich spomienkach ako mimoriadna osobnosť.

Vyhodnotenie prednášok :

– najlepší príspevok z domácich lokalít: Sokolová jaskyňa ( SK Nicolaus )

– najlepší príspevok zo zahraničných lokalít: Velebit – Chorvátsko ( SK UK)

– najlepšia panelová dokumentácia: Jaskyňa v  ponore Jašteričieho jazera ( SK Rožňava)

– zvláštna cena za umelecké stvárnenie podzemného sveta: F. Miháľ ( SK Slov. raj)

–       cena divákov: Mexiko 99 (ČSS)

Deň pred Speleomítingom  sa uskutočnílo Valné zhromaždenie SSS, na ktorom sa zvolil po štvorročnom volebnom období nový výbor. Boli udelené zlaté a strieborné medajle jednotlivcom a skupinám, či klubom, ako aj čestné členstvá pri príležitosti 50. výročia vzniku SSS.

(Oľga Miháľová – Spravodaj č. 4/1999)

 PROGRAM 1999

 

 

PREDNÁŠKY

prednášajúci

OS/SK
1Liskovská jaskyňaIng. J. SzunyogSK Chočské vrchy
2Netopiere v Strážovských vrchochP. MedzihradskýJK Dubnica n.V.
3Jaskyne pod šachtou v Ľubovnianskom kraseRNDr. S. PavlarčíkJS Sp. Belá
430. rokov Amatérskej jaskyneI. AudyČSS
5Sokolová jaskyňa v Jánskej dolineP. VaňekSK Nicolaus
6Jaskyňa mŕtvych netopierovM. Budaj, MudrákSK Banská Bystrica
7Brushit v jaskyni JavorinkaRNDr. S. PavlarčíkJS Sp. Belá
8Hydrologické pomery v jaskyni JavorinkaV. FudalyJS Sp. Belá
9Rekonštrukcia vchoduI. NemčekSK Malá Fatra
10Velebit – Slovačka jamaMgr. B. Šmída, Z. ÁghSK UK
11Nové možnosti vizualizácie a zameriavania jaskýňRNDr. M. Sľuka
12Zoznam jaskýň SSSIng. T. ĎurkaSpeleo Bratislava
13Mexiko 98Z. MotyčkaČSS
14Použitie georadaru v jaskyniarstveRNDr. L. NovotnýSK Slov. raj